HABERLER >
MEMUR RAPOR ALDIĞINDA MAAŞI KESİLİR Mİ? NASIL HESAPLANIR ?
Güncelleme Tarihi: 12/19/2024 1:33:05 PM
MEMUR RAPOR ALDIĞINDA MAAŞI KESİLİR Mİ? MEMURUN RAPOR KESİNTİSİ NASIL HESAPLANIR ?
Memur Rapor Alması
Memur rapor aldığında ve raporun alınma usulünde bir sorun yoksa, bu istirahat raporu kadar memura hastalık izni verilir. Memur da böylece kanuni bir hakkını kullanır ve işe gelmez.
Peki, memur rapor aldığında maaşı kesilir mi?
Memurun aldığı raporlar amiri tarafından izne çevrilmek zorunda olsa da bunun için her şeyden önce, alınan raporun bazı şartları taşıması gerekir. Örneğin bu rapor bir sağlık hizmeti sunucusundan alınmalı ya da görev mahalli dışından alınıyorsa özel birtakım şartları sağlamalıdır.
Rapor Alan Memurun Maaşı Kesilir Mi
Rapor alan memurun maaşı belirli durumlarda kesilir; fakat diğer bazı durumlarda ise kesilmez.
7 Güne Kadar Raporlar
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 152’nci maddesine göre; bir takvim yılında kullanılan hastalık izni süresi toplamı 7 gün ve altında ise memurun maaşından hiçbir kesinti yapılmaz.
Ancak memurun raporlu olduğu ve raporunun hastalık iznine çevrildiği gün sayısı 7’yi aştığı anda, artık aşan kısım için geçerli olmak üzere, memurun zam ve tazminatları %25 eksik ödenir.
Hangi Hallerde Rapor Nedeniyle Maaş Kesilmez
Yukarıdaki kesinti kuralının da istisnası vardır ve aşağıdaki durumlar geçerli olduğunda, memurun hastalık izni 7 günü aşmış olsa dahi maaşından hiçbir kesinti yapılmaz:
- Hastalık izninin sağlık kurulu raporuna dayanması yani heyet raporunun olması
- Kanser, verem ya da akıl hastalığı gibi uzun süreli hastalıklara yakalanılması nedeniyle alınan hastalık izinleri
- Resmi yataklı tedavi kurumlarında YATARAK tedavi görülen süreler
O halde yukarıdaki üç özel durum söz konusu olduğunda memur ister 8 gün hastalık izni almış olsun ve isterse de 80 gün, maaşında hiçbir kesinti olmayacaktır.
Doğum İzninde Maaş Kesintisi
Devlet memurlarına 657 sayılı Kanun’un 104’üncü maddesi kapsamında doğumdan önce ve sonra verilen 8 haftalık izinler mazeret izni kapsamında değerlendirildiğinden, doğum iznine ayrılan kadın memurun maaşından hiçbir kesinti yapılmaz.
Rapor Nedeniyle Zam ve Tazminat Kesintisi Örneği
Örnek: Hemşire 2/2 derece kademede, 18 gün hastalık izni almış ve bu takvim yılı içinde daha önce hiç tek hekim raporu da almamış olsun. Bunun ilk 7 günü için maaşından kesinti yapılmayacaktır; fakat kalan 11 gün için aşağıdaki şekilde kesinti yapılır.
2024 Yılı için Yan Ödeme Puanı : 1700
Yan Ödeme Katsayısı : 0,287892
Yan ödeme: 489,42 TL / Günlük 16,31 TL
Özel Hizmet Puanı : 97
Aylık Katsayı : 0,907796
Özel hizmet tazminatı: 8.365,34 TL / Günlük 278,84 TL
O halde yan ödemeden yapılacak kesinti 16,31*11*0,25=44,85 TL ve özel hizmet tazminatından yapılacak kesinti ise 278,84*11*0,25=766,81 TL olacaktır.
Göreceğiniz üzere hemşirenin maaşından yapılacak %25’lik kesinti tüm maaşından değil; sadece zam ve tazminatlarından olacaktır.
Hastanede Yatan Memurun Maaşı Kesilir Mi?
Resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gören memurun maaşında herhangi bir kesinti yapılmaz.
SONUÇ
Bir günlük rapor kesintisi tutarı görüleceği üzere; alınan maaşlara oranla yapılacak kesintiler büyük bir kesinti toplamı teşkil etmeyecektir.
www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu
Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş