MEMURUN EŞ YARDIMI ŞARTLARI - MEMUR HANGİ DURUMLARDA EŞ YARDIMI ALABİLİR ?

Güncelleme Tarihi: 3/12/2025 11:36:45 PM

MEMURUN EŞ YARDIMI ŞARTLARI - MEMUR HANGİ DURUMLARDA EŞ YARDIMI ALABİLİR ?



Aile Yardımı Ödeneğinin Tanımı Aile yardımıyla eş yardımının zaman zaman karıştırıldığı ve birbirlerinin yerine kullanıldığı görülmektedir. Oysa ki aile yardımıyla eş yardımı farklı kavramlardır. 657 sayılı Kanunun 202'nci maddesine göre; evli bulunan devlet memurlarının eşlerine ve çocuklarına yapılan ödemenin tamamına aile yardımı ödeneği denilmektedir


Aile Yardımı Ödeneği 

Aile Yardımı Ödeneğine Hak Kazanma Ve Ödenme Usulü 657 sayılı Kanunun 203 üncü maddesine göre, aile yardımı ödeneği devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenmektedir. Karı ve kocanın her memur iseler bu ödenek yalnız ikisi de kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez. 657 sayılı Kanunun 204 üncü maddesine göre; memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen aile yardımına da çocuğunun takip eden aybaşından itibaren hak kazanır.


Eş İçin Aile Yardımı Ödeneği 

Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş için 2273 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haciz edilemez şeklinde 657 sayılı kanunun 202’inci maddesi ile hüküm altına alınmıştır. 

Aile Yardımı = Aile Yardımı Göstergesi x Aylık Katsayısı


Eş İçin Aile Yardımının Kesileceği Haller 

  • Geçici bir süre için bile olsa, menfaat karşılığı çalışan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık alan ya da aylık almamakla birlikte ticari sayılabilecek bir faaliyet yürütmek üzere sosyal güvenlik kurumuyla (isteğe bağlı sigortalılık hariç) ilişkilendirilen eş için; bu durumları devam ettiği sürece, memura aile yardımı ödenmez. 
  • Memur eş için ödenen aile yardım ödeneğini; eşinden boşanması veya eşinin ölümünü takip eden aybaşından itibaren kaybeder. (657 sayılı kanunun 205’inci mad.) 


Aylıksız İzindeki Eş İçin Aile Yardımı; 

  • Doğum sebebiyle aylıksız izin alan sigortalı eşin menfaat karşılığı çalışmaması ve her hangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almaması kaydıyla aylıksız iznin bitimine kadar, 
  • Eşi askere giden bayan devlet memurunun eşinin asker dönüşü memuriyete başlayana kadar beyanda bulunmak suretiyle eş ve çocuklar için belirlenmiş olan aile yardımı ödeneğinden faydalanır. 

Aile Yardımı = Aile Yardımı Göstergesi x Aylık Katsayısı


Eşi İşsizlik Ödeneği Alanların Durumu 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 202 nci maddesinde yer alan hüküm gereğince eş için bu yardımın ödenmesi; Ø Menfaatkarşılığı çalışmama, Ø Birsosyal güvenlik kuruluşundan aylık almama, şartlarına bağlanmıştır. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun işsizlik sigortası ile ilgili tanımlar başlıklı 47 nci maddesinin (h) bendinde; "İşsizlik ödeneği: Sigortalı işsizlere bu Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödeme," olarak tanımlanmıştır.


Eşi İşsizlik Ödeneği Alanların Durumu 

Kanunda yer alan; “sosyal güvenlik kuruluşundan aylık” deyimi, SSK, Bağ-Kur, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre kurulmuş banka sandıkları veya Emekli Sandığı gibi kurumlardan alınan emekli, malûllük, dul veya yetim aylığı gibi unsurları ifade etmektedir. Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ödenen aylıklar da bu kapsamdadır. İşsizlik ödeneği ise bu anlamda bir aylık olmayıp süreli bir ödemedir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu hükümleri uyarınca işsizlik ödeneği alan kişilerin bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almasından söz edilemeyeceği için bunların memur eşlerine aile yardımı ödeneğinin ödenmesi gerekmektedir.


İş-Kur Kurslarına Katılanların Durumu 

Mesleki eğitim kursları ücretsiz olup, İş-Kur tarafından kursiyerlere devam ettiği fiili eğitim günü süresince ödeme yapılmaktadır. Ayrıca İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası ile bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar için Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri de İş-Kur tarafından ödenmektedir. İş-Kur'un istihdam garantili kurslarına katılanların eşlerine aile yardımı ödemesi yapılamaz. Eşleri bu kurslara katılanlardan ödeme alanlar, bu durumu kurumlarına aile yardımı bildirimi ile bildirmeli ve bu ödemeyi kestirmelidir. Bu ödemeler iş garantili kursa başlanıldığı ayı takip eden ay başında (15'inde) kesilir. Aksi takdirde yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır.


Eşleri İsteğe Bağlı Sigortalıların Durumu 

Devlet memurunun isteğe bağlı sigortalı olan eşine 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesinde yer alan; "her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için" hükmü uyarınca aile yardımı ödeneği ödenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak İsteğe bağlı sigortalı iken herhangi bir menfaat karşılığı çalışması durumunda aile yardımı ödeneğinin kesilmesi gerekmektedir.


Geriye Yönelik Aile Yardımı Ödeneği 

6. dönem toplu sözleşme metninde; “Aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonraki tarihlerde bildiren personele, ilgili mevzuatı uyarınca aile yardımı ödeneği verilmesi koşullarının mevcut olması ve 01/10/2021 tarihinden öncesine taşmaması kaydıyla, anılan bildirime dayanılarak aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki üç aya kadar olan dönem için de aile yardımı ödenekleri verilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümçerçevesinde geriye yönelik aile yardımı yapılabilmektedir.


www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu


Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş, Tayin Hakkı, Tayin Hakları, Tayin Nasıl Olabilirim, Tayin Süreleri, Tayinde Bekleme Süreleri, Tayin Hakkı, Sözleşmeli Personel Tayin İsteyebilir Mi, Kadrolu Personel Tayin Hakkı, Sürekli İşçilerin Tayin Hakkı, Tayin Nedir, Tayin Başvurusu