MEMURUN ÇOCUK YARDIMI ŞARTLARI - MEMUR ÇOCUK YARDIMI ALABİLİR Mİ

Güncelleme Tarihi: 3/12/2025 11:31:40 PM

MEMURUN ÇOCUK YARDIMI ŞARTLARI - MEMUR ÇOCUK YARDIMI ALABİLİR Mİ


Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneği 

657 sayılı Kanunu 202’inci maddesinde; Memurun …… çocuklarından her biri için 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödeneceği, 204 üncü maddesinde ise; Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödeneğin yalnız kocaya verileceği hüküm altına alınmıştır. 6. Dönem toplu sözleşmesinin 40 maddesi ile “İlgili mevzuat ve bu Toplu Sözleşme hükümleri uyarınca çocuklar için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre en az %40 engelli olan veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğe ekli 3 sayılı tabloya göre bu oran ve üzerine denk özel gereksinim durumu olan çocuklar için %50 artırımlı olarak ödenir.” hükmü çerçevesinde %50 artırımlı ödenmektedir

.

Çocuk Yardımı (0-6 Yaş) : 500 Gösterge Puanı

Çocuk Yardımı (0-6 Yaş Ve Engelli) : 750 Gösterge Puanı

Çocuk Yardımı (6+ Yaş) : 250 Gösterge Puanı

Çocuk Yardımı (6+ Yaş Ve Engelli) : 375 Gösterge Puanı


Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneği 

• Eşlerden birinin iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. (657 sk/202. mad.) 

• 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam edilir. 

• Emekli Sandığınca yetim aylığı bağlanan, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumundan kredi alan, Açık Yüksek Öğretimde öğrenim gören çocuklar için de aile yardımı ödeneği verilir. 

• Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir. (202. mad.) 

• Burs alan veya devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde ödenir. (6. Dönem Toplu Söz. Mad. 11)


Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneği

a) Eşlerin her ikisi de memur ise ve mahkeme kararında yardımın ödenmesine ilişkin karar verilmemişse, çocuğun velayeti verilen memura çocuk için aile yardımı ödenir. 
b) Çocuğun bırakıldığı tarafın yardımı istememesi durumunda ise diğer taraf yardımdan yararlanabilir. c) Çocuğun verildiği eşin çocuk için aile yardımı almak istemesi halinde, çocuk için aile yardımı almakta olan memura bu ödemeartık yapılmaz. 
d) Eşlerden her ikisinin memur veya birinin memur diğerinin İş Kanunu kapsamında çalışması halinde, çocuk için verilecek aile yardımı ödeneği, mahkeme kararıyla çocuğun velayeti verilen tarafa ödenir. e) Eşlerden biri memur, diğeri çalışmıyor ve çocuğun velayeti mahkeme kararı ile çalışmayan eşe verilmiş ise, aile yardımı ödeneği çalışan eşe verilir.

Çocuk Yardımı = Çocuk Yardımı Göstergesi x Aylık Katsayısı


Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneğinin Düşürüleceği Haller 

• Kendi hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması durumunda (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç) kesilir, 

• Evlenmesi halinde, 

• Çocuğun ölümü halinde, 

• 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler hariç) için ödenen aile yardım ödeneği kesilir.


www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu


Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş, Tayin Hakkı, Tayin Hakları, Tayin Nasıl Olabilirim, Tayin Süreleri, Tayinde Bekleme Süreleri, Tayin Hakkı, Sözleşmeli Personel Tayin İsteyebilir Mi, Kadrolu Personel Tayin Hakkı, Sürekli İşçilerin Tayin Hakkı, Tayin Nedir, Tayin Başvurusu