KEFALET AİDATI KİMLERDEN KESİLİR - KEFALET AİDATI NASIL HESAPLANIR - KEFALET AİDATI NASIL GERİ ALINIR

Güncelleme Tarihi: 12/15/2024 11:01:20 PM

KEFALET AİDATI KİMLERDEN KESİLİR - KEFALET AİDATI NASIL HESAPLANIR - KEFALET AİDATI NASIL GERİ ALINIR


Kefalet Aidatı Kimlerden Kesilir ?

Devlete ait para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sözleşmeli personel ve işçilerden (geçici işçiler hariç) veznedar, tahsildar, ambar ve tevzii memurları, konsolos ve kançılar ile kadro ünvanı kefaleti gerektirmeyen ancak sayman mutemedi olarak görevlendirilenlerle taşınır kayıt yetkililerinin aylıklarından kefalet aidatı kesilir.


Kefalet Aidatı Nasıl Hesaplanır ?

Kefalet aidatı, *giriş aidatı* ve *normal aidat* olmak üzere iki farklı kalemden yapılır.

- Giriş Aidatı: 1500 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunur. Giriş aidatı, dört eşit taksitte kesilir.

- Aylık Aidat: 100 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunur ve her ay maaşlardan kesilir.


Kefaletli Görevden Ayrılanlarda Ne Gibi İşlem Yapılır?

Kefillinin görevinden kaynaklanan zimmet suçunun bulunmaması durumunda personel kefilli görevlendirmesinin sona erdiği tarih itibariyle dilekçe ile kurumuna müracaat eder. Dilekçesine istinaden düzenlenen “Reddiyat Tahakkuk Varakası”na eklenerek Kefalet Sandığı Başkanlığına gönderilir ve geri ödeme işlemi başlatılır.


Kefillilerin Görevden Ayrılması Durumunda Geri Ödeme Ne Zaman Kaç Taksitte Yapılır ?

  1. Taksit : Ölenlerin varisleri ile emekli olanlara (belgeleri eksiksiz ise) ayrıldıkları senenin bilanço tastiğini takip eden bir ay içinde, diğer ayrılanlara ise ayrıldıkları senenin bilanço tastiğini takip eden Mart ayı sonuna kadar mevduatlarından birinci yarıları ödeme işlemi başlatılır.
  2. Taksit : İkinci yarıları kefaletli görevden ayrılışı takip eden üçüncü yılda (gün-ay-yıl hesabı dikkate alınarak) en son kefilli olarak çalışılan Muhasebe Birimlerince zimmet ve ilişiğinin olmadığını belirten yazı Sandığa gönderildiğinde ödeme işlemi başlatılır.


Geri İadelerde Faiz Alınabilir Mi ?

-01.01.2009 tarihinden sonra ayrılanların mevduatlarının birinci ve ikinci yarısına faiz verilmekte, 
-01.01.2009 tarihinden önce ayrılanlara ise sadece ikinci yarı alacaklarına faiz verilmektedir.



www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu


Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş