HABERLER >
CUMA GÜNÜ İZİN ALAN İŞÇİDEN 2 GÜN YILLIK İZİN KESİLİR Mİ ?
Güncelleme Tarihi: 3/17/2025 12:15:02 AM
CUMA GÜNÜ İZİN ALAN İŞÇİDEN 2 GÜN YILLIK İZİN KESİLİR Mİ ?
Cuma günü izne ayrılan işçinin 2 günlük izninin kesilmesi doğru mudur? Cuma izin alan işçiden cumartesi kesilir mi?
İş Kanununda yıllık izin süreleri
4857 sayılı İş Kanununa ve kıdemine göre işçiler 14, 20 veya 26 gün yıllık izin hakkına sahiptir. Bu izin günleri iş günü olarak hesaplanır ve hafta tatili ya da resmi tatiller izinden düşülmez. (Kamuda toplu iş sözleşmeleri ile kıdemine göre genellikle 20 - 30 gün olarak belirlenmektedir.)
Yıllık izin hesabında hafta tatilleri
Cuma gününe gelmeden önce, şunu belirtmeliyim ki; işçinin hafta tatili günleri yıllık izinden düşmemektedir. Örneğin haftada 1 gün hafta tatili hakkı olan işçi, 14 gün izne ayrıldığında, toplam 16 gün izinde olmaktadır.
Cuma günü izinleri neden 2 gün olarak sayılır?
Günümüz uygulamasında birçok işverenin aynı şeyi yaptığını görüyoruz. Bunu bir örnekle somutlaştıralım.
İşçi haftanın 5 günü çalışıp cumartesi ve pazar günü tatil yapıyor olsun. Bu işçi Cuma günü yıllık izin almak istediğinde, bazı işverenler işçinin bir değil de iki gün düşmektedir.
Bunun sebebi olarak da, işçinin sadece bir gün izin alıp art arda 3 iş günü işe gelmemesi gösterilmektedir.
İşçinin yıllık izne ayrılması halinde hafta tatili ücreti
Öncelikle bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekir. Çünkü zannımca, bu sorunun temel çıkış nedeni hafta tatili hak edilip edilmediği mevzuudur. Hafta tatiline hak kazanmak için, her şeyden önce, tatilden önceki iş günlerinin TAMAMINDA çalışılmış olması gerekir.
Oysa, örneğin cuma günü yıllık izne ayrılan bir işçi, hafta tatilinden önceki iş günlerinin tamamında çalışmamıştır. Bu durumda ne olur?
Bunun için İş Kanununun 46ncı maddesine bakmamız gerekir. Bu maddenin c bendine göre; işveren tarafından işçiye verilen izin süreleri, çalışılmış gibi kabul edilmelidir. O halde, işçi Cuma günü yıllık izne ayrılsa bile, hafta tatili bakımından çalışılmış kabul edilecek ve hafta tatili ücretine hak kazanacaktır.
SONUÇ
Cuma güne izne ayrılan işçinin yıllık izin süresinden 2 gün düşülmesi yanlıştır. Bunun yasal bir dayanağı da yoktur.
Eğer bunu yapan işveren, işçisinin hafta içi bir gün yıllık izne ayrılarak hafta tatili ücretini hak etmediğini düşünüyorsa, o zaman yapması gereken şey yıllık izinden düşmek değil, işçinin bir günlük ücretini kesmek olmalıdır. Kaldı ki bu tamamen yanlış olacaktır; çünkü hafta içi raporlu ya da izinli olan işçi, İş Kanununun 46ncı maddesine göre hafta tatiline zaten hak kazanmaktadır. Eğer sorun, işçinin Cuma günü izne ayrılıp cumartesi de gelmemesi ise; işyerinde haftanın altı günü çalışan ve pazar günü tatil yapan işçi, cuma günü için izin almışsa, cumartesi zaten gelmek zorundadır. Ancak işçinin hafta tatili cumartesi ve pazar şeklinde iki gün ise ve işçi cuma günü yıllık izin almışsa, pekala cumartesi ve pazar da işe gelmeyecek, hem de yıllık izninden sadece 1 gün düşülecektir. Cuma günü yıllık izin alan işçinin yıllık izninden 2 gün düşülmesi hem yasal değildir ve tespiti halinde idari para cezası uygulanır, hem de bu durum işçi açısından bir haklı fesih sebebidir.
www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu
Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş, Tayin Hakkı, Tayin Hakları, Tayin Nasıl Olabilirim, Tayin Süreleri, Tayinde Bekleme Süreleri, Tayin Hakkı, Sözleşmeli Personel Tayin İsteyebilir Mi, Kadrolu Personel Tayin Hakkı, Sürekli İşçilerin Tayin Hakkı, Tayin Nedir, Tayin Başvurusu, Becayiş Bul, Becayiş Nedir, Tayin