HABERLER >
ŞUA İZNİNE DAİR HER ŞEY (MEMUR VE İŞÇİ YÖNÜNDEN)
Güncelleme Tarihi: 1/21/2025 10:15:10 PM
ŞUA İZNİNE DAİR HER ŞEY (MEMUR VE İŞÇİ YÖNÜNDEN)
Şua İzni Nedir
Şua izni, sağlık kuruluşlarında radyoaktif ışınlara maruz kalarak çalışanlara tanımlanan bir haktır. Hastane ve tanı merkezi gibi kuruluşların radyoloji bölümlerinde görev alanların sağlığını korumak için verilir. Özel sağlık istirahatleri arasındaki bu hakkın süresi ise fiili çalışma saatine göre kademeli olarak artar. Şua izninin yasal dayanağı, 3153 sayılı kanundur. Örneğin radyoloji personelleri, güncel mevzuata göre günde azami 7; haftada 35 saat çalışır. Bu süreler ve izinler sayesinde radyoloji çalışanlarının sağlığını korumak mümkün olur.
Şua İzni Verilmezse Ne Olur
Şua izni almak isteyen personel, bu talebini sağlık kuruluşunun yönetici birimlerine iletmelidir. Çalışanın izin talebini alan yöneticiler, bu isteği yerine getirmek zorundadır. Öte yandan, izin süresinde çalışmaya devam eden personele ayrıca bir ücret ödenmesi gerekir. Nitekim Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2009/36989 E. 2012/5590 sayılı kararı bu hakkı doğrular. Bu karara göre izin süresinde göreve devam eden personele fazla çalışma ücreti, yani tazminat ödenmelidir.
İşçilerde Şua İzni
İster özel bir hastanede, ister bir tıp merkezinde isterse de bir araştırma merkezinde olsun; radyoloji ile ilgili bir işte fiilen görev alan işçinin İş Kanununun ön gördüğü süreler kadar yıllık ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Bu işçinin bir de ayrıca; her sene düzenli olarak ve bölünmeden/kesintisiz bir şekilde kullandırılması gereken dört haftalık bir şua izni de bulunmaktaydı. Ancak artık bu 4 haftalık kesintisiz sağlık izni yerine, fiilen yapılan çalışmaya göre belirlenen ve 1 günden 30 güne kadar varan sürelerle şua izni gelmiştir.
Özel Kurumda Çalışanlar Şua İznini Nasıl Kullanabilir
Radyoloji şua izninde özel ve kamu kurumu çalışanları açısından herhangi bir fark yoktur. Ancak bu iznin zamanı konusunda bazı ayrımlar vardır. Kamu kurumu çalışanları, 1 yıl görev süresini doldurmadan şua izni alabilir. Özel kurumdaki personeller ise 1 yıllık çalışma süresini tamamladıktan sonra izin hakkına ulaşır. Ayrıca bir ay önceden işverenine ya da yetkili birime izin talebinde bulunması gerekir.
Çalışılan Yıla Göre Şua İzni Hesaplaması Nasıl Yapılır
Şua izin süresi, 25.06.2021 tarihine kadar yılda 4 hafta olarak uygulanmıştır. Ancak bahsi geçen tarihte Resmî Gazete’de yayımlanan 4144 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu süre değişmiştir. Güncel mevzuata göre şua izni hesaplamasında bir takvim yılındaki çalışma saatine göre değişen kademeli süreler geçerlidir. Şua izni süresi, bir takvim yılında her 50 saatlik çalışma döneminde 1 gün daha artar. Sonuç olarak 1.451-1.500 saat çalışanlar, yılda maksimum 30 gün sağlık izni kullanmaya hak kazanır. Özetle, şua izni hesaplamasında sabit süreler değil çalışma saatiyle paralel olarak artan zaman dilimleri baz alınmalıdır.
www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu
Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş