HABERLER >
İŞÇİNİN İŞE GEÇ KALMASI - İŞÇİ İŞE GEÇ KALIRSA NE OLUR ?
Güncelleme Tarihi: 1/19/2025 11:30:38 PM
İŞÇİNİN İŞE GEÇ KALMASI - İŞÇİ İŞE GEÇ KALIRSA NE OLUR ?
İşçinin İşe Geç Kalması
Kalabalık kentlerde bunun en büyük sebebi elbette trafiktir. Trafik dışında hastalık, uyanamama ya da bir yakının rahatsızlanması gibi çeşitli sebepler de söz konusu olabilir.
İşe Geç Gelmenin Sonuçları
İşe geç kalmak tek başına bir işten çıkarma nedeni olmasa da; özellikle alışkanlık haline geldiğinde ve işçinin iyi niyetli kabul edilemeyeceği hallerde bir haklı fesih nedeni de olabilir.
İşe Geç Kalma Süresi
İş Kanununda veya başkaca bir mevzuatta işe geç kalınabilecek süreyle ilgili bir kural yoktur. Ancak bazı toplu iş sözleşmeleri bu konuda işçiyi korumaktadır.
İşe Ne Kadar Geç Kalınabilir?
Kanun’da belirlenmiş bir işe geç kalma süresi olmasa da bazı toplu iş sözleşmelerinde işçilere geç kalma durumlarında tedbiren işe geç kalma süreleri eklenmiştir. Bazı toplu iş sözleşmeleri ile bu hak aylık 4-6 saate kadar alınabilmiştir. Ancak bu sürenin alt ve üst sınırını toptancı bir yaklaşımla belirlemek doğru olmaz. Her işyerinin bunu kendinin belirlemesi gerekir. Bu sürenin illa yazılı olarak da belirlenmesi gerekmez. İşin niteliği ve işyerinin durumu bu süreyi kendiliğinden bile belirleyebilecektir. Örneğin: sabah 9’da muayeneye başlayan bir doktorun poliklinik sekreterinin en geç 9’da yerinde olması beklenir. Aksi takdirde hastaların beklemesi gerekecektir.
İşe Geç Kalmaların İzinden Düşülmesi
Bazı işyerlerinde de işçinin işe geç kaldığı dakikaların toplandığı ve her 7,5 ya da 8 saatin karşılığında işçinin yıllık izninden bir günün düşüldüğü görülür.
Bu tip işyerlerinde temel amaç işçinin geç kalmasını engellemektir. Bu amaç anlaşılır olsa bile, uygulamanın doğru olduğunu söylemek mümkün olmaz. Yıllık ücretli iznin varoluş amacı, işçinin dinlenmesini sağlamaktır.
İşe Geç Kalan Personel Tazminat Vermeden Çıkarılabilir Mı?
İşçi birkaç kez ve işe de büyük bir olumsuz etkisi olmaksızın geç kalmışsa ve işveren işçisini yine de işten çıkarmak istiyorsa, işveren mutlaka tazminatını ödemelidir. Yoksa işçi dava açarsa büyük ihtimalle kazanacaktır. Çünkü bu şekilde birkaç defa geç kalma, işveren açısından bir haklı fesih nedeni olmayacaktır.
Sonuç
Önemli olan işçinin işe ne kadar süre geç kaldığı değil, ne kadar sıklıkla geç kaldığı ve bu geç kalmaların işyerine ve işe olan etkisidir. İşçinin çok önemli sonuçlar doğuran birkaç geç kalması onun tazminatsız çıkarılmasına sebep olabilirken, bir başka işçinin önemsiz sonuçlar doğuran defalarca geç kalması aynı sonuca sebep olmayabilir.
www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu
Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş