İŞÇİLERİN DİNLENME SÜRELERİ

Güncelleme Tarihi: 12/21/2024 4:40:23 PM

İŞÇİLERİN DİNLENME SÜRELERİ

İki Vardiya Arası Dinlenme Süresi Ne Kadar Olmalıdır, İşçi Molasını Nerede Geçirebilir Yemek Molası Çalışma Süresinden Sayılır mı, Zorunlu Pazar Mesaisi Olabilir mi, 24 Saat Çalışan İşçinin Çalışma Süresi Kaç Saat Olur

 

İki Vardiya Arası Dinlenme Süresi Ne Kadar Olmalıdır  

Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 SAAT dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir.

 

İşçi Molasını Nerede Geçirebilir             

İşçiye verilecek ara dinlenmesinin kesintisiz olması, çalışma süresinin ortalarına rast gelmesi ve işçinin bu sürede kesinilkle çalıştırılmaması esastır. Bu molayı işçi ister işyerinde isterse de dışarıda herhangi bir yerde gecirebilir. Özel ve geçerli bir nedeni olmadıkça işveren, işçisini ara dinlenmesini işyerinde geçirmesi için zorlayamaz.

 

Yemek Molası Çalışma Süresinden Sayılır mı   

Yemek molasının işyerinde veya işyeri dışında kullanılması farketmeksizin yemek saatlerinde geçirilen süreler çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Örneğin; sabah 08:00'de iş başı yapan ve 16:00'da işten çıkan bir işçi öğle yemeği için 12:00-12:30 saatleri arasında çalışmayı bırakıyorsa, bu işçi işyerinde 8 saat bulunmuş da olsa; aslında 7,5 saat çalışmış kabul edilecektir.

 

Zorunlu Pazar Mesaisi Olabilir mi           

 İşçinin kendi isteği ve rızası olsa bile hafta tatilinde çalıştırılması mümkün değildir.  Özellikle işçinin rızası yokken hafta tatili gününde çalıştırılması hiç mümkün değildir. Haftada en az bir gün kesintisiz 24 saat dinlendirilmeyen işçi, pazar mesainin ücretini ayrıca alsa bile, işten haklı gerekçeyle ayrılabilir ve kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

 

24 Saat Çalışan İşçinin Çalışma Süresi Kaç Saat Olur       

Yargıtay 24 saat çalışan işçinin mesai süresinin hesaplanmasında uyku kriterine göre hareket etmeye başlamıştır. Bu yeni içtihat şu şekildedir;

İşçinin çalışma sistemi 24 saat kesintisiz şeklinde ise önce işçinin uykusuna bakılır. İşçi işyerinde uyuyabiliyorsa 14 saat çalıştığı kabul edilir. İşçi işyerinde uyuyamıyorsa 20 saat çalıştığı kabul edilir.

 

www.tayinsepeti.com
Türkiye'nin En Kapsamlı Becayiş Platformu

 

Becayiş Arama, Becayiş Bulma, Becayiş Sitesi, Becayiş Hakkı, Becayiş Ara, Becayiş İşçi, Kadrolu Becayiş, Becayiş Memur, Sözleşmeli Becayiş, Becayiş Haritası, Yer Değişikliği, Memur Becayiş, 3+1 Sözleşmeli Personel Becayiş, Sözleşmeli Personel Becayiş, Sürekli İşçi Becayiş, Kamu İşçisi Becayiş, Üniversite Becayiş, KİT Becayiş, Belediye Becayiş